Yritys

Marian Konditoriassa leivontaa nyt jo 100 vuotta

Marian Konditorian historia juontaa juurensa jo viime vuosisadan alkupuolelle. Vuonna 1914 perustettiin Oy Helsingin Meijeriliike, joka vastasi silloisesta Helsingin maidontarpeesta toisen meijerin, Maanviljelijäin Maitokeskus Oy:n kanssa. Molemmat meijerit rupesivat myös leipomaan. Helsingin Meijeriliikkeen ensimmäinen oma leipomo aloitti toimintansa Töölössä 20.3.1924, joka on myös aloituspäivä nykyisen Marian Konditorian leivonnalle.

1910–luku

Oy Helsingin Meijeriliike perustettiin. Kaupparekisteriin on perustamispäivämääräksi merkitty 19.2.1914. Helsingin Meijeriliikkeellä, eli HM:llä oli Helsingissä omia myymälöitä, joissa myytiin maidon ja voin lisäksi myös leipomotuotteita. Koska HM:llä ei ollut omaa leipomotoimintaa, leivät ja kahvileivät ostettiin usealta eri pienleipomolta. Tuotteiden laatu oli sekä maultaan että näöltään kirjavaa. Tästä syystä aloitettiin oman leipomotoiminnan suunnittelu.

1920–luku

HM perustaa ensimmäisen oman pienen leipomonsa 20.3.1924 Helsingin Töölöön, osoitteeseen Töölönkatu 2. Toiminta aloitettiin vanhassa leipomohuoneistossa. Jo tässä vaiheessa todettiin, ettei tämäkään leipomo pysty yksinään tuottamaan sitä leipämäärää, mitä HM:n paisuva myynti edellytti. Leipomon ensimmäisenä leipurimestarina toimi Valter Kangas. Kun leipomotuotteet piti saada ajoissa aamulla omiin myymälöihin, hankittiin leipomolle hevoskuljetusten ja pääliikkeen auton lisäksi oma jakeluauto. Tämä 1920-luvun alkuvuosien mallia oleva leivänkuljetusauto edusti tuolloisessa Helsingissä ”viimeisintä huutoa” tällä alalla.

1930–luku

Keväällä 1930 HM lopetti hevoskuljetukset kaupungissa ja siirtyi kokonaan autolla tapahtuviin kuljetuksiin. Vuosikymmenen alussa tapahtui myös omistuspohjassa muutoksia. HM:n silloinen johtaja Kavaleff myi osake-enemmistönsä Valiolle. Leipomotuotteiden kysynnän yhä kasvaessa uuden leipomon valmistuminen Elimäenkadulle vuonna 1933 oli suorastaan elinehto. Tällä hetkellä HM:llä oli 99 myymälää pääkaupunkiseudulla. Uuden leipomon myötä oli mahdollista myydä ruoka- ja kahvileipää sekä konditoriatuotteita myös tukkumyyntiin. Myynti kasvoi edelleen ja uuden leipomon laajennus valmistui vuonna 1937. Tänäkin vuonna HM ”loi” juhlakaakut presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Vuosi 1939 päättyi synkissä sodan merkeissä. Leipomolle annettiin Puolustusministeriön määräys sotilasleivän valmistamisesta. Pommituksista huolimatta työt jatkuivat leipomossa.

1940–luku

Pula-ajasta hyvän maun aikaan. Siitä koostui 1940-luvun loppuvuodet jälleenrakennuksen aikaan.  Säännöstelyajan luonnollisena jälkiseurauksena oli helsinkiläisillä valtava makean nälkä. Tämän nälän tyydyttämisessä oli leipomolla täysi työ koko 40-luvun loppupuolen ajan.

1950–luku

Kulutuksen jälleen kasvaessa väkiluvun kasvun myötä oli leipomo 50 – luvun loppupuolella jälleen kerran toimituskyvyn ylärajoilla. Oli pakko ruveta laajentamaan leipomoa, etenkin kun kilpailutilannekin kaupungissa kiristyi.

1960–luku

Leipomon laajennus valmistui vuonna 1962. Sekä tilavuus että teho kaksinkertaistuivat jälleen. HM valitsi jo ennen sotia hyväksi toteamansa linjan – mahdollisimman korkea laatutaso. Sotien katkaistua leipomon hyvän laatukehityksen, oli 60-luvulla hyvä antaa historian toistaa itseään ja palata jälleen kunnian päiviin – hyvän maun aikaan.

1970–luku

Vuosi 1972 oli Marian Konditorian nimisenä yrityksen ensimmäinen toimintavuosi vaikka itse yritys oli perustettu jo vuonna 1924. Leipomo oli yhä Valion omistuksessa vielä silloin. Ensimmäinen Marian Konditoria Oy:n vuosikertomus löytyy vuodelta 1976. Samaisen vuosikymmenen lopussa, vuonna 1978 Tuottajain Mylly osti Valiolta Marian Konditorian leipomon saadakseen jatkojalostusta jauhoille. Tuottajain Myllyn pääomistaja ja toimitusjohtajana oli tuolloin Maino Savela. Marian Konditoriasta tuli tästä lähtien perheyritys.

1980–luku

Nyt jo eläkkeelle jäänyt, Mauno Savelan tytär, Soili Savela aloitti valmistumisensa jälkeen työskentelyn perheyrityksessä. Hän aloitti Marian Konditoriassa myynnin puolella 1.6.1980. Leipomo oli silloin vielä Elimäenkadun, useampaan otteeseen laajennetussa leipomossa. Toiminnan tehostamiseksi oli jälleen muutoksen aika ja laajennuksen sijasta piti harkita toimivampaa leipomorakennusta. Helsingin Heikinlaaksossa sijaitsi uusi nykyaikainen leipomo, jonne Marian Konditorian leipomotoiminta siirtyi kesällä 1987. Leipomon johtajana Heikinlaaksossa toimi aluksi Soili Savela ja hän jatkoi tehtävässä eläkkeelle jäämiseensä saakka. Nykyään vanhassa Elimäenkadun rakennuksessa toimii Telia Soneran pääkonttori. Vaikka tilat on kauttaaltaan uusittu, niin silti osa julkisivusta on museoviraston määräyksestä suojeltu.

1990–luku

Uusi vuosikymmen toi mukanaan haasteelliset ajat ja vaikeat lamavuodet. Yritystoiminnan tukijalaksi tuli 1990-luvulla franchising-toiminta. Ensimmäinen konditoriamyymälä avattiin Itäkeskukseen vuonna 1994. Seuraavat myymälät avattiin Töölöön, Kaisaniemeen ja Vuosaareen. Tuottajain Myllyn nimi vaihtui Myllyn Parhaaksi 1990- luvun lopulla ja yhtiö keskittyi myllytoimintaan, pastanvalmistukseen sekä pakastevalmistukseen ja luopui leipomotoiminnasta. Rauno Hedborg oli aloittanut työskentelyn Marian Konditorian tuotantopäällikkönä vuonna 1994. Vuonna 1997 Rauno Hedborg osti silloisen vaimonsa Soili Savelan kanssa Marian Konditorian leipomotoiminnan ja perheyritys jatkoi samassa suvussa. 

2000–luku

Uusia myymälöitä perustettiin ympäri pääkaupunkiseutua. 2000-luvun alkupuolella avattiin Hakaniemien hallin myymälä,  Pasilan aseman myymälä,  Sörnäisten metroaseman myymälä, Kontulan ostoskeskuksen myymälä, Ristikon kauppakeskuksessa  Konalassa, Espoontorin kauppakeskuksessa sekä Tikkurila Tikkurissa. 

Näistä toiminnassa vielä vuonna 2024 on Ristikon kahvila ja myymälä sekä Espoontorin kahvila ja myymälä. Tikkurilan piste on muuttanut Kauppakeskus Dixin tiloihin. 

2010–luku

Uudet myymälät 2010-luvulla avattiin Sellon kirjaston yhteyteen Viaporintorille ja Citycenteriin.


2013 perustettiin Marian Konditorian ensimmäinen jauholeipomo kaupan yhteyteen, K-citymarket Malmille.

Juhlavuonna 2014 avattiin uudet myymälät Espooseen Mankkaalle ja Vantaan Dixi avattiin. 

Nykyään vuonna 2024 näistä myymälöistä ja kahviloista on toiminnassa vielä Sellon kahvila ja Dixi. 

2020–luku

Marian Konditoria kohtasi samat haasteet kuin monet muutkin tämän alan toimijat. Maailmanlaajuinen pandemia vaikutti moneen asiaan ja kauaskantoisia vaikutuksia on nähtävissä vieläkin monella leipomoalan toimijalla.

Avasimme uuden toimipaikan vuonna 2020 Niittykummun metroasemalle, vuonna 2021 Kauppakeskus Saareen Laajasaloon ja vuonna 2023 Haagaan Kauppalankadulle.

Tänä vuonna 2024 Marian Konditoria juhlii 100 vuotista historiaansa ja jatkaa edelleen vahvana eteenpäin ja kohti uusia haasteita sekä toivottavasti toiminta jatkuu myös seuraavat 100 vuotta. 

Löydät nykyään leipomomme siis samasta Heikinlaaksosta minne muutimme vuonna 1987 ja myymälämme ja kahvilamme palvelevat teitä Vantaalla Kauppakeskus Dixissä, Espoossa Kauppakeskus Sellossa, Kauppakeskus Espoontorilla ja Kauppakeskus Niityssä. Helsingistä toimipaikat löytyvät Kauppakeskus Ristikosta, Kauppakeskus Saaresta ja Haagasta Kauppalankadulta.

Leipomon johtajana nykyään tänä juhlavuonna toimii vuonna 1994 talossa aloittanut Rauno Hedborg.