Yritys

Marian Konditoriassa leivontaa jo yli 90 vuotta

Marian Konditorian historia juontaa juurensa jo viime vuosisadan alkupuolelle. Vuonna 1914 perustettiin Oy Helsingin Meijeriliike, joka vastasi silloisesta Helsingin maidontarpeesta toisen meijerin, Maanviljelijäin Maitokeskus Oy:n kanssa. Molemmat meijerit rupesivat myös leipomaan. Helsingin Meijeriliikkeen ensimmäinen oma leipomo aloitti toimintansa Töölössä 20.3.1924, joka on myös aloituspäivä nykyisen Marian Konditorian leivonnalle.

1910–luku

Oy Helsingin Meijeriliike perustettiin. Kaupparekisteriin on perustamispäivämääräksi merkitty 19.2.1914. Helsingin Meijeriliikkeellä, eli HM:llä oli Helsingissä omia myymälöitä, joissa myytiin maidon ja voin lisäksi myös leipomotuotteita. Koska HM:llä ei ollut omaa leipomotoimintaa, leivät ja kahvileivät ostettiin usealta eri pienleipomolta. Tuotteiden laatu oli sekä maultaan että näöltään kirjavaa. Tästä syystä aloitettiin oman leipomotoiminnan suunnittelu.

1920–luku

HM perustaa ensimmäisen oman pienen leipomonsa 20.3.1924 Helsingin Töölöön, osoitteeseen Töölönkatu 2. Toiminta aloitettiin vanhassa leipomohuoneistossa. Jo tässä vaiheessa todettiin, ettei tämäkään leipomo pysty yksinään tuottamaan sitä leipämäärää, mitä HM:n paisuva myynti edellytti. Leipomon ensimmäisenä leipurimestarina toimi Valter Kangas. Jotta leipomotuotteet saatiin ajoissa aamulla omiin myymälöihin, hankittiin leipomolle hevoskuljetusten ja pääliikkeen auton lisäksi oma jakeluauto. Tämä 20-luvun alkuvuosien mallia oleva leivänkuljetusauto edusti tuolloisessa Helsingissä ”viimeistä huutoa” tällä alalla.

1930–luku

Keväällä 1930 HM lopetti hevoskuljetukset kaupungissa ja siirtyi kokonaan autolla tapahtuviin kuljetuksiin. Vuosikymmenen alussa tapahtui myös omistuspohjassa muutoksia. HM:n johtaja Kavaleff myi osake-enemmistönsä Valiolle. Leipomotuotteiden kysynnän yhä kasvaessa uuden leipomon valmistuminen Elimäenkadulle vuonna 1933 oli suorastaan elinehto. Tällä hetkellä HM:llä oli 99 myymälää pääkaupungissa. Uuden leipomon myötä oli mahdollista myydä ruoka- ja kahvileipää sekä konditoriatuotteita myös tukkumyyntiin. Myynti kasvoi edelleen ja uuden leipomon laajennus valmistui 1937. Tänäkin vuonna HM ”loi” juhlakaakut presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Vuosi 1939 päättyi synkissä sodan merkeissä. Leipomolle annettiin Puolustusministeriön määräys sotilasleivän valmistamisesta. Pommituksista huolimatta työt jatkuivat leipomossa.

1940–luku

Pula-ajasta hyvän maun aikaan. Säännöstelyajan luonnollisena jälkiseurauksena oli helsinkiläisillä valtava makean nälkä. Tämän nälän tyydyttämisessä oli leipomolla täysi työ koko 40-luvun loppupuolen ajan.

1950–luku

Kulutuksen jälleen kasvaessa väkiluvun kasvun myötä oli leipomo 50 – luvun loppupuolella jälleen kerran toimituskyvyn ylärajoilla. Oli pakko taas ruveta laajentamaan leipomoa, etenkin kun kilpailutilannekin kaupungissa kiristyi.

1960–luku

Leipomon laajennus valmistui vuonna 1962. Sekä tilavuus että teho kaksinkertaistuivat jälleen. HM valitsi jo ennen sotia hyväksi toteamansa linjan – mahdollisimman korkea laatutaso. Sotien katkaistua leipomon hyvän laatukehityksen, oli 60-luvulla hyvä antaa historian toistaa itseään ja palata jälleen kunnian päiviin – hyvän maun aikaan.

1970–luku

Vuosi 1972 oli Marian Konditorian ensimmäinen toimintavuosi, leipomon ollen yhä Valion omistuksessa. Ensimmäinen Marian Konditoria Oy:n vuosikertomus löytyy vuodelta 1976. Samaisen vuosikymmenen lopussa, vuonna 1978 Tuottajain Mylly osti Valiolta Marian Konditorian leipomon saadakseen jatkojalostusta jauhoille. Tuottajain Myllyn pääomistaja ja toimitusjohtajana oli tuolloin Maino Savela, Marian Konditorian nykyisen omistajan ja toimitusjohtajan isä ja näin Marian Konditoriasta tuli perheyritys.

 

1980–luku

Nykyinen toimitusjohtaja Soili Hedborg aloitti valmistumisensa jälkeen työskentelyn perheyrityksessä, eli Marian Konditoriassa myynnissä 1.6.1980. Leipomo oli vielä Elimäenkadun useampaan otteeseen laajennetussa leipomossa, joka toimi useassa kerroksessa. Toiminnan tehostamiseksi oli jälleen muutoksen aika ja laajennuksen sijasta piti harkita toimivampaa leipomorakennusta. Helsingin Heikinlaaksossa sijaitsi uusi nykyaikainen leipomo, jonne Marian Konditorian leipomotoiminta siirtyi kesällä 1987. Leipomon johtajana Heikinlaaksossa toimi Soili Erkkilä (nyk. Hedborg). Tänä päivänä vanhassa Elimäenkadun rakennuksessa toimii Telia Soneran pääkonttori. Vaikka tilat on kauttaaltaan uusittu, niin silti osa julkisivusta on museoviraston määräyksestä suojeltu.

1990–luku

Uusi vuosikymmen toi mukanaan haasteelliset ja vaikeat lamavuodet. Yritystoiminnan tukijalaksi tuli 1990-luvulla franchising-toiminta, ja ensimmäinen konditoriamyymälä avattiin Itäkeskukseen vuonna 1994. Seuraavat myymälät avattiin Töölöön, Kaisaniemeen ja Vuosaareen. Tuottajain Myllyn nimi vaihtui Myllyn Parhaaksi 1990- luvun lopulla ja yhtiö keskittyi myllytoimintaan, pastanvalmistukseen sekä pakastevalmistukseen ja luopui leipomotoiminnasta. Rauno Hedborg oli aloittanut työskentelyn Marian Konditorian tuotantopäällikkönä 1994. Oli varsin luontevaa että Hedborgit ostivat Marian Konditorian leipomotoiminnan tuolloin, vuonna 1997.

2000–luku

Uusia myymälöitä perustettiin ympäri pääkaupunkiseutua, joista seuraavat ovat vielä olemassa: Hakaniemien halli, Pasilan asema, Sörnäisten metroasema, Kontula, Ristikon kauppakeskus Konalassa, Espoontorin kauppakeskus sekä Tikkurila.

2010–luku

Uudet myymälät avattiin Sellon kirjaston yhteyteen ja Citycenteriin.
2013 perustettiin Marian Konditorian ensimmäinen jauholeipomo kaupan yhteyteen, K-citymarket Malmille.

Juhlavuonna 2014 avattiin uudet myymälät Espooseen ja Vantaalle.

2020–luku

Leuka pystyssä kohti uusia haasteita…